Home Forums Pravila foruma Ponašanje na forum

This topic contains 0 replies, has 1 voice, and was last updated by Sandra Sandra 1 year, 3 months ago.

 • Author
  Posts
 • #248
  Sandra
  Sandra
  Keymaster

  Koliko god da su forumi jedna od formi slobodnog izražavanja, ipak mora se skrenuti paznja na odredjena pravila ponašanja. Razlog je jednostavan – diskusija nije isto sto i “verbalni rat”, zar ne?!

  Svi imaju slobodan pristup forumu, ali je svaki forum privatno vlasnistvo i uredjivači (administratori i moderatori) su tu da sprovode odredjenu politiku i standarde foruma.
  Da ne bi dolazilo do nesuglasica i nerazumevanja izmedju, Vas (korisnika foruma) i uredjivaca (administratora i moderatora) izlozicemo osnovne postavke.

  Šta je zabranjeno na forumu

  1. Kršenje zakona Republike Srbije (pozivanje na mržnju ili diskriminaciju, opravdavanje ili veličanje kaznenih dela, kršenje autorskih prava, pedofiliju, mučenje životinja i sl.)

  2. Reklamiranje usluga i proizvoda bez dozvole administratora (ako želite da se reklamirate na nasem websaitu kontaktirajte nas)

  3. Postavljanje neadekvatnih i nepoželjnih informacija, informacija nevezanih za temu, postavljanje na način neprimeren forumu ili postavljanje na način koji smanjuje čitljivost foruma (uključuje i neumesne naslove i potpise)

  4. Ometanje rada uredništva Foruma (ignoriranje upozorenja, vraćanje izbrisanih tekstova i sl.)

  5. korištenje klonova dok Vam korisnički račun ima zabranjen pristup Forumu (ban) ili korištenje više korisničkih računa na način koji zbunjuje ostale korisnike (raspravljanje na istoj temi s više korisničkih imena, slaganje s vlastitim argumentima…)

  6. vrijeđanje i omalovažavanje sagovornika, namjerno provociranje svađe na ličnom ili nacionalnom nivou, verskih i sličnih sukoba (trolovanje)

  7. objavljivanje privatnih podataka drugih članova foruma.

  Molimo vas da se s vremena na vreme vratite i ponovo pročitate pravila, jer će ih uredništvo dopunjavati prema potrebi – nadamo se da do toga nece doći, ali “ko zna”.

  Objašnjenje opštih definicija o nepoželjnom ponašanju na forumu

  Trolovanje

  Uopšteno, trolovanjem se smatra pisanje provokativnih postova s namjerom da se izazove burna emocionalna reakcija. U trolovanje spada skretanje s naslovne teme, izazivanje drugih na bespotrebne i besmislene rasprave, pisanje u duhu zajedljivosti ili podsmeha, s ciljem omalovažavanja ili ismijavanja člana ili članova foruma kojima se trol obraća.

  Trolovanje je, dakle, sljedeće:
  – vrijeđanje i omalovažavanje
  – pisanje u duhu zajedljivosti ili podsmeha, s ciljem da forumaš kojem se trol obratio ispadne glup, smešan, podcenjen, …
  – pisanje provokativnih postova s namerom da se izazove burna reakcija
  – skretanje s teme (npr. otvorite temu o citatu nekog autora knjige, a trolerski komentari govore da je autor prevarant iako to nije predmet kojim se navedena tema bavi)
  – izazivanje drugih na bespotrebne i besmislene rasprave
  – ad hominem (logička greška ili zabluda kada se rasprava preusmerava na subjekt, čovjeka, a ne na temu, odnosno pokušaj je negiranja istinosti neke tvrdnje ukazivanjem na negativne karakteristike ili vjerovanja osobe koja je iznela tu tvrdnju umjesto na osporavanje samog predmeta diskusije)

  Spam

  Spam je komentar ili poruka sa propagandnim ciljem – poruka koju niste tražili, ona koja je sasvim van konteksta rasprave (link, citat) ili reklama. Nekad se radi i o pokušaju da se “nabifla” broja postova na forumu.

  Off topic

  Off topic znači „Izvan teme“. Na primer, ako započenemo temu o sportu, off topic je komentar ili poruka o problemima sa državnim organima. Off-topic je često povezan sa Chatom, kada se iz teme krene u nevezano, slobodno brbljanje (zafrkavanje ili sl.).

  Uključen Caps lock – pisanje velikim slovima

  U virtuelnom svijetu se pisanje velikim slovima smatra “dranjem” (kao vikanja, nadvikavanje u realnom razgovoru) i kao takvo je nepristojno i neprihvatljivo.
  Postovi se trebaju pisati malim slovima, kao i naslovi tema – osim kad se radi o kraticama ili akronimima (SAD, NWO, HAARP i sl.).
  Ako želite nešto posebno istaknuti, možete to učiniti pojačanom bojom slova (b-bold) ili pisanim slovima (i-italik).

  Nitko ne želi cenzurisanje.
  Provokativnost može da motiviše na odličnu diskusiju. Ali sve mora biti s dobrom merom i ukusom i na način da ne vređa, omalovažava i ponižava napore autora tema. Poštovanje i uvažavanje mora biti mora biti na prvom mestu.

  Nadam se da ćemo zajedničkim snagama uspjeti da stvorimo od ovog foruma mesto dobrih odnosa, druženja i informisanosti, mesto na kome će se svi osećati prijatno i opušteno, slobodni da otvoreno podele svoje mišljenje i pitaju za savet.
  Mogućnosti uredništva Foruma

  Moderatori i Administratori Foruma su volonteri koji su odabrani da rade taj posao. Oni mogu:
  • menjati sadržaj postova
  • menjati naslove temama
  • brisati postove/teme
  • premestiti postove/teme
  • zaključati teme
  • promijeniti Vaš profil (ukloniti potpis, avatar, promeniti Vaš nadimak – ako je to potrebno)
  • zabraniti Vam pristup Forumu (privremeno ili trajno)
  • obrisati Vaš korisnički račun (ovo se ne radi na zahtjev korisnika!)
  Uredništvo Foruma se trudi postupati objektivno i svojim radom pridonositi kvaliteti Foruma i osigurati da je Forum mjesto na kojem se svaki njegov član osjeća prijatno.

  Vi također možete u tome pomoći prijavljujući postove na koje mislite da bi moderatori trebali reagovati putem privatne poruke.
  Članovi foruma mogu svojim aktivnim angažovanjem na forumu steći pravo da postanu moderatori. Takodje se možete i dobrovoljno prijaviti administratorima koji će proveriti vaš doprinos forumu i obavestiti vas o mogućnosti da postanete moderator.

You must be logged in to reply to this topic.

Comments are closed.

loading…


Potrazite savet eksperata

Tarot, Vidovnjaci, Andjeoske karte, Lecenje, Saveti,....

Tarot, Vidovnjaci, Andjeoske karte, Lecenje, Saveti,....

Pratite nas

Kategorije

Najnoviji clanci

Teme

Uloguj se

loading...

Podeli