Christiane Northrup – vezbe disanja, isceljujuci zvuci

Christiane Northrup

Ovaj clanak sam nasla na saitu casopisa Sensa i, naravno, morala sam ponesto i da dodam 🙂 : (http://www.lovesensa.rs/clanci/pro-age/isceljujuci-zvuci)

Inace, bukvalni prevod naslova knjige je: Mudrost menopauze – kreiranje fizickog i emotivnog zdravlja i isceljenje tokom “promene”

 Podsetio me na vezbe disanja koje sam radila pre dvadeset godina i pomalo ih zapostavila.

Cudo jedno, sta nam um radi cim nam bude malo bolje – fizicki. Tako brzo zaboravimo da smo bili bolesni i koliko je uzasno to bilo, a time zaboravimo i da radimo ono sto je dobro po nase zdravlje.

Naravno da i dalje radim vezbe disanja, tj. obracam paznju na nacin disanja pri svakom “ulasku u meditaciju” i cesto radim vezbe disanja za Adjna cakru (6 cakra – ono sto zovemo trece oko), ali ove vezbe su malo specificnije i vrlo efikasne kod zdravstvenih problema. Naravno, ti zdravstveni, fizicki problemi nisu odvojeni od nase psihe, tj. nasih energetskih centara, cakri. Stavise, kao sto cu mnogo puta to napomenuti, zdravstveni/fizicki problemi su samo spoljna manifestacija loseg energetskog stanja naseg bica.

wisdom-christiane 

Svetski poznata doktorka Christiane Northrup

u svojoj najnovijoj knjizi „Tajni užici zrelosti“ (The Wisdom of Menopause), preporučuje jednostavne vežbe koje isceljuju telo, ali i osećanja, i u naš život unose mir i blagostanje.

… Autorka smatra da smo u dodiru sa svojom pravom prirodom tek kada dozvolimo da nam sreća i uživanje uđu u život.

Uz mnoge korisne savete, Christiane Northrup opisala je šest vežbi koje naziva “šest isceljujućih zvukova”. Vežbe se temelje na mudrosti tao učitelja Mantaka Chija, a pomažu u transformaciji stresnih, negativnih osećanja u pozitivne emocije.

Vežbe su dobile nazive prema zvucima koje ispuštamo tokom vežbanja i svaka se odnosi na određeni organ i odlicne su – mislim, efikasne 🙂 :

1. HSSSSSSSSSS (PLUĆA):

S rukama iznad glave, okrenite dlanove i pogledajte gore. Zamislite da udišete hrabrost i samopouzdanje, a kada izdišete, vizuelizujte izdisanje tuge i samokritičnosti. Ne zaboravite da proizvodite zvuk hsssssssss.

2. ČUUUUUUUU (BUBREZI):

S rukama na kolenima, zaoblite leđa i usmerite pogled napred. Udahnite nežnost i smirenost, a kada ispuštate zvuk, izdahnite strah i sumnju.

3. ŠŠŠŠŠŠŠŠŠŠŠ (JETRA):

Sklopite ruke iznad glave, dlanova okrenutih prema spolja, nagnite se ulevo i usmerite pogled gore. Udahnite ljubaznost i samoprihvatanje, a izdahnite ljutnju i frustriranost.

4. HAAAAAAAAA (SRCE):

Zauzmite položaj kao u prethodnoj vežbi, ali se nagnite udesno. Udahnite ljubav, radost i poštovanje, a izdahnite užurbanost, nestrpljivost i ravnodušnost.

5. ŠIIIIIIIIIIIIIII (TROSTRUKI GREJAČ):

Počnite s rukama iznad glave. Zamislite da pritiskate valjak niz celu dužinu tela. Dlanovima pritisnite ravno dole od glave prema kukovima i završite upirući prstima o pod. Udahnite osećaj blistave vitalnosti, a izdahnite suvišnu vrućinu i staru, bolesnu energiju.

6. HUUUUUUUU (SLEZINA):

Utisnite prste pod levo prednje rebro, a potom se nagnite napred na prste. Udahnite iskrenost i pravednost, a izdahnite stres i brigu. Kada proizvodite ovaj zvuk, činite to grlenim glasom, blago stežući mišiće grla.

Cmok, i sijajte kao zvezda, jer vi i jeste zvezda.

Share
Sandra

Sandra

Zivotni trener- duhovni ucitelj; konsultantacije za rad na sebi

You may also like...

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.