budi ono sto jesi

U ovom zivotu, jedino sto je vazno je BITI ONO STO JESI! Zdravlje, uspeh, prosperitet, odnosi sa ljudima, odnos sa partnerom,… idealna kilaza – sve zavisi od toga da li ste i u kolikoj meri ONO STO STVARNO JESTE.

Ono sto ste sigurno primetili je da kada ste sretni i zadovoljni, veseli i nasmejani, sve u vasem zivotu funkcionise onako kako vi zelite – ili bar vecina stvari.

A, kada ste obicno sretni i zadovoljni, veseli i nasmejani? Razmislite!

Obicno je to kada ostvarite neku od svojih zelja. Medjutim, sta ako i ostvarite neku od svojih zelja i osecate se sretno i zadovoljno, a primetite da se gojite ili da vas odnos sa partnerom nije onakav kakav bi zeleli da bude (nije los ali nije ni ono sto stvarno zelite), ili konstatujete neke zdravstvene tegobe, ili …. sta god sto vam se ne svidja i ne uklapa u vasu definiciju “biti sretan i zadovoljan”.

Recimo, imate posao koji vam donosi novac ili jednostavno ste u zivotnoj situaciju u kojoj vam novac ne manjka. U vezi ste ili u braku. Imate lep dom. Imate sve, naizgled, uslove da budete sretni i zadovoljni. Ali vase zdravlje ili kilaza (bilo da mrsavite ili se gojite) pokazuju negativno stanje – niste savrseno zdravi. Svako bi se zapitao, kako to da mi sve drugo funkcionise, a zdravlje ne? Telo je uglavnom osnovni pokazatelj- odraz, vaseg pravog unutrasnjeg zadovoljstva, srece, ispunjenosti, radosti, … vaseg pravog JA. Telo vam ukazuje da li stvarno zivite ono sto jeste ili ne. Ne mora da bude to neka “strasna” bolest. Cak i “obicna” glavobolja je pokazatelj.

I ne samo telo- telo je obicno prvi pokazatelj. Ako vam je pak, telo savrseno zdravo, a neka druga oblast vaseg zivota ne funkcionise, ista je stvar – vase unutrasnje bice vam ukazuje da ne zivite ono sto stvarno jeste, vec da ste iz nekog razloga svoju pravu licnost, svoje pravo ja, svoju pravu bit, podredili nekome ili necemu – prihvatili ste neki kompromis sa samim sobom odricuci se da budete ono sto stvarno jeste zarad neke “naucene” srece i zadovoljstva.

Ono sto ste nauci kao “sreca i zadovoljstvo” ne mora da bude i ono sto za vas stvarno jeste sreca i zadovoljstvo. Ako ste prihvatili taj nauceni kompromis, tada nastaju problemi sa zdravljem, sa odnosima, sa uspehom, sa prosperitetom, itd.

I onda je vreme da se zapitate: “Da li ja zivim ono sto jesam ili ono sto se od mene ocekuje – od okoline, roditelja, prijatelja, partnera, sefa, ….?

Cesto, nije lako odgovoriti na ovo pitanje. Nase nauceno JA – nas ego, zeli da se prilagodi tako da nas svi odobravaju i vole. Nista lose u tome, ali ako neka oblast vaseg zivota ne funkcionise, znaci da drugi odobravaju i vole nekoga ko niste “pravi vi”. Da li je to dobar kompromis za vas – da drugi vole i odobravaju ono sto niste, da zrtvujete svoje pravo ja, ono sto stvarno jeste i svoje zdravlje, uspeh i prosperitet zarad toga da drugi ne vole vas kao ono sto jeste, vec vas kao ono sto oni ocekuju da budete?!

Pa, lakse je tako – lakse je da zanemarite sebe i glumite ono sto se od vas ocekuje. Jeste lakse, ali zasto ste onda nezadovoljni kad neka oblast vaseg zivota ne funkcionise?!! Zasto krivite boga ili sudbinu ili druge za to?!!!

Da li zivim ono sto stvarno jesam?

Jedino sto daje dobre rezultate u ovom zivotu je biti to sto jesi – sve ostalo proizvodi nezadovoljstvo, mozda ne na povrsini kako bi ga vi lako uocili, ali u dubini vaseg bica ono postoji i odrazava se u vasem zivotu kroz, kao sto sam rekla, ne funkcionisanje neke ili nekoliko oblasti vaseg zivota, bilo to zdravlje, prosperitet, uspeh, odnosi, …

Gledajuci moj zivot i zivot ljudi sa kojima radim ili se druzim, kad god neko napravi kompromis sa svojim pravim Ja, sa oni sto stvarno jeste, posledice su ocigledne.

Da navedem sopstveni primer – u trenutku kada sam ja “pala u krevet” imala sam najvise para i posao koji sam jako volela. Mislila sam da sam po prvi put u zivotu stvarno sretna i zadovoljna. Nisam imala muskarca pored sebe, ali boze moj, ne moze bas sve – to je bio moj kompromis zarad lagodnog zivota – navodno lagodnog. Nije mi telo otkazalo dok sam bila bez “savrsenog posla”, mada se i tada bunilo ali ja nisam znala da prepoznam znake, nisam znala ono sto sada znam. I kao sto rekoh, “padnem u krevet” sto me nateralo da napustim moj idealan posao, ostanem bez novca i krenem u neke druge oblasti i sfere interesovanja. A onda se ispostavi da su bas te druge oblasti i sfere interesovanja ono sto ja stvarno, sto bi rekli iz dubine duse, volim i u cemu uzivam – kreativnost slikanja, pisanja, prevodjenja, … Otkrijem da ja volim stvari koje nisu monotone, vec su svaki put nove, drugacije, zahtevaju ucenje neceg novog, experimentisanje, inovacije, …. A ceo svoj zivot sam, pre toga, proklinjala sebe i svoj zivot i boga sto mi nije dao samo jedan talenat pa da mogu mirno da radim od 6 do 3 kao sav normalan svet!!!!

Kao sto vidite nije bio kriv ni bog ni moja sudbina, vec moje neznanje i naucena zelja da bude kao drugi, a ne ono sto stvarno jesam.

 

Evo i drugog primera

Zavolim coveka, udjem u navodno idealan odnos i pocnem da se gojim i sve cesce razboljevam – dobijam alergije, candida mi “luduje”, itd. On divan covek, mnogo me voli. Ja naucim da ga volim bez obzira sto nema kvalitete mog Davida (to je moj zamisljeni idealni partner). Toliko sam ga zavolela da sam zelela sa njime da provedem ceo zivot.

Uocavam ja da se moje telo buni, da radim kao “mahnita” a da nista ne zaradjujem. Razmisljam, nema veze, to je posledica rada na sebi i promena koje cinim – sto i jeste. Ali ipak se pitam s vremena na vreme, gde gresim. Znam da, ako je sve idealno kao sto meni izgleda, onda ne moje telo ne bi trebalo da reaguje bolescu niti da tok novca od mog truda bude stopiran. A onda, raskinem sa covekom – reklo bi se zbog sitnice, ali kad se bolje sagleda ipak je zbog gomile sitnica koje su se samo skladistile negde duboko u meni. I sta se desava!? I dalje ga volim ali osecam neku cudnu vrstu slobode! I dalje bi da budem sa njime ali primetim da ponovo pravim frizure i sminkam se mnogo vise nego dok sam bila sa njim. I dalje patim sto nismo zajedno, ali ne kupujem vise toliko koliko sam kupovala dok sam bila sa njim (ocigledno da sam kupovinom zadovoljavala nesto u meni sto nisam ni znala da je nezadovoljno). Ponovo pocinjem da budem kreativna i vise radim na sebi, sto sam malo zanemarila dok smo bili zajedno. Dobijam nove ideje, sto mi se dugo nije desavalo ili su mi ideje bile vezane za ono sto je on ocekivao od mene. I tu shvatim koliko sam zarad navodne ljubavi dozvolila sebi da “pogubim sebe”. Koliko sam napravila kompromis sa onim sto stvarno jesam zarad necega sto nije realno – kao da bude realno kad to nisam ja?! On voli neku drugu osobu a ne mene. Zaboravila sam da kazem da uzajamna ljubav nije prestala, samo je odnos prestao, ili bio na stand-by.

Mislim da vam je ovo dovoljno primera.

Da li je vredno?

Sad se postavlja pitanje, da li je bilo vredno praviti kompromis sa onim sto stvarno jesam zarad svih ovih stvari???? Ako posmatramo kao zivotnu lekciju kroz koju sam morala da prodjem da bih stigla ovde gde sam sada – jeste vredno, jako vredno. Ako se posmatra kao lepe emocije i dozivljaji koje sam sa covekom imala – jeste vredno.

Ali, da li su te emocije i dozivljaji bile onakve kakve ja stvarno zelim, moje idealne zelje – ne nije vredno biti ono sto nisi zarad malo ljubavi i paznje. I ovaj zakljucak je najveca vrednost koju sam mogla da izvucem i dobijem iz ovih primera. Zakljucak ili osvescenje da ja zelim za sebe nesto drugo, zelim da budem, osecam i zivim nesto drugo – svoje pravo ja, svoje prave zelje, svoje ono sto jesam.

Nikakva ljubav, paznja, odobravanje, prihvatanje, cenjenje…., od strane drugih nema vrednost, ako zanemarite ono sto vi stvarno jeste. Bolje reci, kada sebi date dozvolju da ispoljite ono sto stvarno jeste sva ljubav, paznja, odobravanje, prihvatanje, cenjenje …, dolazi iz vas samih, iz dubine vase duse, prema samima sebi – i to je jedino sto vas istinski cini sretnim, zadovoljnim, veselim, nasmejanim, punim zivotnog enguzijazma.

Nista ne dolazi spolja – sve je u nama

Niko ne moze da nas voli vise od nas samih. Niko ne moze da saoseca sa nasim bolom vise od nas samih. Niko ne moze da zna sta nas cini sretnim bolje od nas samih. I to je cela zivotna istina – kada si ono sto jesi to je prava i istinska ljubava, sreca, zadovoljstvo – istinski osmeh na vasem licu.

Tek kao posledica toga, dolaze lepe emocije i dozivljaji spolja – iz naseg okruzenja. Nase okruzenje je ogledalo onoga sto imamo u sebi. Ako dozvolimo sebi da budemo ono sto jesmo, tada to i dobijamo iz spoljnog sveta, iz okoline, kao odraz u ogledalu.

Na mojim primerima mozete videti koliko ja nisam, iako sam u to vreme mislila drugacije, bila ono sto stvarno jesam, zivela ono sto stvarno jesam. Jer da jesam, ne bih prestala da radim ono sto volim, niti bi moje telo davalo lose signale, niti bih se gojila, itd. To znam jer suvise dugo radim na sebi i ceo svoj zivot analiziram sebe da sam mogla da primetim kako moje telo reaguje kada sam istinski sretna a kako kada me nesto nesvesno muci – kada pravim kompromise zarad necega sto “mislim da tako treba da bude”.

Sta dalje – kako biti ono sto jesi?

Kako postati ponovo ono sto jesi ili kako se vratiti samom sebi? Ne morate slediti moje primere – raskinuti vezu, dati otkaz ili slicno. Rad na sebi je lek ili bolje receno orudje.

Kada kazem rad na sebi mislim prvenstveno na vezbu “prastanja” i “pozitivne afirmacije“.

Prastanjem oslobadjate “naucena verovanja i stavove”, a pozitivnim afirmacijama popunjavate prazninu koja ostaje posle prastanja, tj. ucite sebe novim verovanjima i stavovima. Oba su, ustvari,orudja kojima UCITE DA VOLITE SEBE.

Uz to mozete koristiti sve sto do vas dodje od knjiga, vezbi, ucitelja, tarapeuta, zivotnih trenera, ….. – nista sto dodje do nas nije doslo slucajno i ne moramo se ograniciti samo na jednu tehniku, jednu vezbu, jedno ucenje, jedno …

Imajte na umu ovu afirmaciju kad god primetite da mozda niste ono sto stvarno jeste:

Ja dajem se bi dozvolu da budem sve ono sto jesam i sve ono sto mogu da budem i ja zasluzujem sve najbolje u zivot. Ja volim i cenim sebe i druge.

P.S. kliknite na ovaj link ukoliko su vam potrebne afimacije – biti ja “

Cmok i sijajte kao zvezda, jer vi to i jeste!

Kraj tekstata

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

loading…


Potrazite savet eksperata

Tarot, Vidovnjaci, Andjeoske karte, Lecenje, Saveti,....

Tarot, Vidovnjaci, Andjeoske karte, Lecenje, Saveti,....

Pratite nas

Kategorije

Najnoviji clanci

Teme

Uloguj se

loading...

Podeli