Medjunarodni dan žena 2016

Medjunarodni dan zena 8 mart

Drage moje dame – gde god da ste u belom svetu, sretan vam Medjunarodni dan žena!

Uvek imajte na umu da ste dovoljno jake da se izborite sa bilo kojom životnom situacijom.

Ne dozvolite sebi da vaš muški deo ličnosti nadjača ženu u vama – nežnu, pažljivu, strpljivu, kreativnu, elegantu, gracioznu, …… Nije potrebno da se ponašate kao muškarac da bi zaštitile svoj integritet, da bi okolini pokazale i dokazale da ste jake i sposobne.

Izreka kaže, “lepa reč gvozdena vrata otvara”-  ta “lepa reč” ste vi.

U ovom svetu koji većina bezrazložno deli na muško-ženski, nije potrebno da budete ono što niste, da bi vas neko voleo ili imao lepo mišljenje o vama. Jedino što je potrebno je da volite sami sebe i da sami o sebi imate lepo mišljenje. A kao što rekoh, vi ste ta “lepa reč” što znači da imate sve predispozicije da uspete i prosperirate u svakom pogledu, bez da činite bilo kakve kompromise sa svojom ženstvenošću.

Medjunarodni dan žena slavi ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog pola, a ne preobražavenje žene u muškarca.

Feministkinja – šta to znači?

Mnogi poistovećuju Medjunarodni dan žena sa feminizmom.

Medjunarodni dan žena slavi dostignuća pripadnica ženskog pola – ekonomska, politička i društvena.

Feminizam, bar od 1970.-ih godina pa na dalje, fokusira se na  jednakost izmedju žena i muškaraca u društvu, kao sto su:

 • Jednaka građanska i politička prava muškaraca i žena
 • Besplatna i sigurna kontracepcija te pravo na pobačaj
 • Pravo na slobodu i život žena bez muškaraca te lezbejsko materinstvo
 • Silovanje u braku
 • Jednake plate muškaraca i žene te jednake mogućnosti na radnom mestu
 • Reproduktivna prava i kontrola rađanja
 • Nasilje u porodici
 • Seksualna eksploatacija
 • Trafficking – žensko ropstvo
 • Ženska solidarnost
 • Prava LGBTIQ osoba, naročito lezbejki, te žena iz drugih marginalizovanih skupina, etničkih skupina..
 • Teza “privatno je političko” – ne postoji privatno pitanje ako se radi o diskriminaciji i nasilju, jer oni su sami političko pitanje i zahtjevaju društvenu ili državnu intervenciju

Kada čujete ili izgovorite da je neko feministkinja, zvuči tako pogrdno, zar ne? Ja u ovim načelima feminizma, koje sam navela, ne vidim ništa loše. Ne vidim da žena treba da postane muškarac.

Ono što feminizam, po meni, NIJE, a većinu nas na to asocira, to je da žena treba da parira muškarcima u svemu- da žena treba da se takmiči i u tom takmičenju nadjača i pobedi muškarca. E pa, ja ne mislim tako.

Na šta vas asocira kada čujete ili izgovorite da je neki muskarac feminiziran? Da li vas to asocira na “takmičenje polova” ili vam ukazuje na muškarca koji se “ženstveno ponaša”? I šta za vas znači ženstveno ponašanje – da li je to ružno ili lepo kada je žena u pitanju? Da li ste ikada zavideli nekom muškarcu koji se ponasa “feminizirano?

A sad pomislite na sebe i recite sebi šta bi vi više voleli da ste: “feministkinja” ili “feminizirana”? Mogu da se kladim da je vaš odgovor “feminizirana” (bar većine vas), mada ne vidim zašto ne bi bile oba?!

Dajte sebi dozvolu da budete ŽENA,

i sva vrata ovog univerzuma će vam biti otvorena. Budite feministkinja, ali ne zaboravite da to ne isključuje “feminiziranost”.

U Engleskom jeziku postoje termini Butch (izgovara se buč) i femme (izgovara se fam ili fem). Buč se odnosi na osobe bilo kog pola koje se ponašaju kao muškarac, bolje reci “muškobanjasto”. Fam su osobe koje se ponašaju ženstveno, feminizirano.

Medjunarodni dan žena ne slavi niti propagira da vi trebate da budete buč – muškobanjasti. Naprotiv, po mom mišljenju, on propagira ženu kao fem – ženstvenu. 

Za mnoge žene ženstvenost uključuje slabost i još mnoge druge negativne osobine, osobine koje označavaju “JADNOST“. Da li i vi tako mislite? Ja ne mislim tako.

Šta god da radite, čime god da se bavite, u čemu god da treba da uspete ili prosperirate, ne vidim ni jedan razlog da žrtvujete svoju ženstvenost da bi to postigli. Ne mislim ni da treba da koristite svoju ženstvenost, u negativnom smislu, da bi do nečega pošto-poto došli.

Moje misljenje je da žena može da postigne sve što želi a da pri tom ostane ono što jeste – ženstvena, prava žena.

Gde god da ste (u kući, na poslu, na ulici), šta god da radite (u kancelariji ili kuhinji), doterajte se, našminkajte se, sredite frizuru, ispravite ledja, uzdignite glavu, hodajte graciozno. To ne košta mnogo, sve to mozete sebi da priustite – jedino što je potrebno je da se ponosite sobom kao ženom, da date sebi dozvolu da budete žena.

Kad god primetite da ste posustali u svojoj primarnoj ulozi u ovom životu, ulozi žene, zapamtite i česće ponavljajte ove afirmacije:

Ja dajem sebi dozvolu da budem žena.

Za mene je sigurno i bezbedno da budem žena.

Ja sam žena – nežna i ženstvena.

Ja volim i odobravam sebe.

Ja cenim i poštujem sebe.

Cmok i sijajte kao zvezda, jer vi i jeste zvezda.

Kraj tekstata

Share

You may also like...

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.