Nesanica- Problemi sa snom (video)

Mnogi ljudi se žale na nesanicu, to jest da imaju problema sa snom, da ne spavaju dobro, da se bude ili da uopšte ne mogu da zaspe.

Ja za sebe ne mogu da kažem da znam kako izgleda nesanica osim u onom smislu kako sam je ja doživela. Sa druge strane, primetila, sam kada mi se javi to da ne mogu da zaspim, obično se to desava ako mi je zapušen nos ili kada neka prehlada tek treba da mi se ispolji. Neki bi rekli da se kod mene prehlada čudno ispoljava, jer prvo dođe nesanica, to jest uopšte ne osećam umor niti potrebu da spavam, a zatim mi se ispolje toliko jaki simptomi da me totalno obore u krevet na 24 sata. Tom prilikom nemam energije i čudno spavam. Bolje reći spavam 4 sata a onda sam budna 4 sata i tako redom. I naravno imam čudne snove.

Zbog toga što sam godinama vodila dnevnik svojih snova i onoga što mi se posle toga dešavalo, otprilike sam i povezala šta mogu da očekujem što se prehlade tiče, to jest što se tiče toga koji deo tela mi je razlog prehlade. Moje telo malo čudno reaguje pa ne mogu u startu da odredim šta je to što me boli ili što sam prehladila. Recimo ako mi curi nos, kod mene to ne mora da znači da su u pitanju sinusi, već može da bude nešto totalno različito, tipa problemi sa bešikom ili slično. To sam primetila i kod drugih ljudi. I zbog toga bolesti i prehlade kod drugih posmatram na specifičan nacin. Primetila sam i da je ceo naš organizam, to jest svaki naš organ povezan. Za šta sam kasnije našla i potvrdu u mnogim knjigama. Na primer, jednom prilikom su me bolela krsta, to jest lumbalni deo kičme, i kada sam zagrejala taj deo, odpušio mi se nos. Ne znam da li bih to nazvala srećom ili nesrećom, ali mnogo toga o bolovima i stanju organizma naučila sam iz sopstvenog primera, a isto tako iz primera roditelja i meni nekih dragih ljudi.

Da se vratim na nesanicu, malo sam se previše raspričala.

Kao što rekoh moje spavanje uglavnom ima veze sa prehladom ili nečim šta mi se u organizmu dešava, ali isto tako baš prema tome kako spavam znam i kada stanje od mog organizma kreće na bolje. Drugim rečima onog trenutka kada počnem bolje da spavam, to jest kada moj san traje duže od četiri sata, a nekada i po 12 h, ja znam da je sve OK, to jest da je završen vrhunac prehlade i sledi totalno isceljenje. Pričam vam o svom primeru zato što znam da će se mnogi pronaći u njemu.

Primetila sam da mi se nesanica dešava i onda kada se u mom životu dešava nešto lepo. Bolje reći kada dobijem neku pozitivnu ideju ili pozitivne znake da će se nešto ostvariti. To ste verovatno i kod sebe primetili. U tim trenucima moj um i mašta mi toliko rade da mi totalno poremete san. Koliko god se trudila ne mogu da zaspim. Ideje mi naviru i osmeh mi je na licu. Puna sam entuzijazma za život, a ne za spavanje. Meni se to oduvek dešava i najzanimljivije je da od detinjstva imam taj neki čudan osećaj da je spavanje gubljenje vremena ili bolje reći osećaj kao da ću nešto propustiti ako spavam. Naravno, to sam počela da shvatam tek kada sam počela da radim na sebi, da radim na tome da upoznam sebe i zavolim sebe. Taj moj osećaj da je spavanje gubljenje vremena nije ništa pozitivno čime se hvalim već vam samo govorim da za sve postoji neki uzrok, to jest neko naše negativno verovanje. Ali o tome ću kasnije. Ono što još hoću, pre toga, da naglasim je da mi ipak živimo u nekom drugačijem vremenu, tehnološki i na svaki drugi način i mislim da nesanica u današnje vreme nastaje uglavnom zbog toga što se mi nismo prilagodili tim promenama u životnom stilu, toj novoj situaciji. Kada kažem prilagodili mislim na to da smo se suviše opteretil nečim što uopšte ne mora da bude opterećenje. Da, živimo neki brzi život, to jest te nove okolnosti od nas zahtevaju neki brz i haotična život. Ali mislim da je to samo nas privid, naše pogrešno viđenje stvari. Sigurno ste primetili u nekim situacijama kada ste iz raznoraznih razloga sprečeni da ispratite sve te neke obaveze koje navodno morate da obavite, ne desi se ništa strašno. Život teče dalje, a da se nije desilo nikakva katastrofa kao što ste mislili da će se desiti ako vi na neki način zakažete. Sećam se situacije kada je moja majka bila bolesna, ležala u krevetu i sve je bilo na meni. Dešavalo se da nekada ni ja nisam bila sva svoja, i nisam bila u stanju da spremim normalan ručak ili operem sudove i slično čime sam bila opterećena svakodnevno ne bih li joj pružila adekvatnu negu ili olakšala njeno stanje. Međutim sutradan bih uvek došla do istog zaključka da se ništa toliko loše nije desilo zbog toga što ja jedan dan ili par dana nisam uspela da odradim ono što sam smatrala kao obavezu, to jest kao moranje. Znam da ste i vi to sigurno primetili u svom životu. Po meni nesanica nije sama po sebi neka dijagnoza, neko nenormalno stanje za koje se treba zabrinuti, već da i ona, kao i bilo koje stanje organizma, ima u pozadini neki potpuno normalan uzrok, neko naše negativno verovanje i da nas samo podseća na to da nešto u našem životu treba da promenimo, to jest da nam se nešto u našem životu ne sviđa i da time treba da se pozabavimo, da otkrijemo šta je to što nam se ne sviđa i zašto nam se ne sviđa.

Sta o nesanici kaze metafizika

Metafizika kaže da je mogući uzrok nesanice strah, krivica, nepoverenje u životni proces. Ja se slažem sa tim. Znači, samo treba da malo pogledamo šta nam se trenutno dešava u životu i zbog čega nemamo poverenje u životni proces, zbog čega imamo strah ili grižu savesti.

Iz mog primera bilo da je u pitanju taj period kada treba da se ispolji neka prehlada što je navodno negativno ili kada je u pitanju neka moja uzbuđenost zbog planiranja nekog lepog događaja, što je pozitivno razlog je isti- strah u smislu, ” šta ću sad i kako ću sad“. U oba slučaja opteretim sebe ne dozvoljavajući mom unutrašnjem biću, mojom višem ja da me vodi. Nedostaje mi poverenje u moje više ja i onda pokušavam da osmislim svaki detalj ili da pronađem uzrok čime samo doprinosima tome da ne mogu da se opustim i zaspim.

Ako je prehlada u pitanju razmišljam šta da preduzmem, nerviram se što me to stanje onemogućava da uradim stvari koje sam planirala ili morala da obavim. Ako je u pitanju nešto pozitivno, pokušavam da osmislim u svojoj glavi sve do detalja, šta i kako da bi bilo još bolje.

Drugim rečima želim da imam kontrolu nad svim, što je totalno nemoguće i naš osnovni problem je upravo to, pokušaj i želja i verovanje da mi možemo sve da kontrolišemo; što bi Englezi rekli control freaks.

Znači ista stvar, u oba slučaja pokušavam da kontrolišem život jer nemam poverenje da će mi moja duša, moje više ja, dati prave ideje, u pravo vreme i na pravom mestu. Svi to radimo, postavljamo sebi neke ciljeve, a onda se ubismo mozgajuci kako da ih ostvarimo, a onda smo još i ljuti na sebe što ne možemo da spavamo. Koliko sam samo puta legla u krevet onda kada je bilo vreme za spavanje, iako mi se nimalo nije spavalo, a onda počela da radim moju meditaciju, koju inače radim kada legnem da spavam ili neke vežbe disanja i zaspim pre nego što i završim sa meditacijom. Zašto? Kako? Pa vrlo jednostavno. Opustila sam se, otpustila misli koje su me nesvesno optrećivale, dozvolila sam mom telu i umu da se opuste. Koncentrisala sam um na opuštanje tela i samim tim um mi se opustio eliminacijom svih drugih misli osim onih vezanih za opustanje odredjenog dela tela, tako da je san mogao da prevlada.

Po meni to je jedan od najboljih načina da se lako rešite nesanice, opuštanje tela, uz dublje disanje, koncentracijom na pojedine delove tela.

I kao što rekoh za sebe, a to sam primetila i kod drugih, da je jedan od razloga nesanice problem sa disanjem i disajnim putevima. Kada mi se desi da ne mogu da zaspim i posle meditacije ili opuštanja, uvek su mi pomogle kapi za nos, iako nisam ni primetila da mi je nos zapušen ili da uopšte imam neke probleme sa disanjem. Mada kapi za nos ne preporucujem kao trajno rešenje. Možete da pokušate pa ako vam pomognu onda se sutradan pobrinite o tom problemu sa disanjem, da ne bi morali stavljati kapi u nos svako veče i time prouzrokovali još veći problem, to jest što bi rekli navući se na kapi za nos, stvoriti zavisnost, jer verujte mi zavisnost od kapi za nos nije ni malo laka zavisnost za osloboditi se od nje, a i osecaj je uzasan.

Treća stvar koja je meni pomogla, a i mnogim koje znam i vrlo slično ovoj prvoj u kojoj sam govorila sa malom razlikom.

Recimo ako opuštanje ili meditacija ne pomognu da zaspite, probajte drugačiji sistem opuštanja, a to je da date sebi dozvoli da vam se telo odmori. Znači legnete u krevet, ne možete da zaspite, a onda pomislite, Ok ne mogu da zaspim ali ću da ostanem u ovom krevetu kako bi mi se bar telo odmorilo. Kada zauzmete ovakav stav ili ćete posle određenog vremena bezbrižno zaspati ili ustati iz kreveta odmorni i raditi nešto što vam se u tom trenutku radi ili što želite da uradite. Mnogo puta sam videla kod sebe i drugih koliko to dopuštanje sebi da nam se telo odmori ili dopuštanje sebi da se odmorim od svega, daje super rezultate.

I sve ovo što sam vam rekla ne mora da bude vas način i sistem da se oslobodite nesanice, jer svi smo mi jedinstveni i unikatni. Nešto što pomaže drugima ne mora da bude lek i za vas, ali sigurna sam da ako posvetite malo razmišljanja tome da nađete svoj sistem, da razmislite malo o sebi i svom životu i šta je to i zašto vas to nešto opterećuje i ne dozvoljava snu da dođe i oporavi i obnovi vase energetsko telo, naći ćete izlaz, naći ćete rešenje, shvatićete nešto o sebi, o svom životu, o ljudima. U tome vam može pomoći i ona meditacija koju sam vam dala, a to je mantranje rečenice:

Ja sam voljna da oslobodi me sebe sve negativne mentalne šablone koji su stvorili ovo stanje (ovu situaciju)

Možda nećete dobiti odgovor iste sekunde, ali mantranjem ove rečenice vase više ja će vam sigurno dati neki odgovor, koji je bar jedan od uzroka vaše nesanice, samim tim ćete znati i šta vam je činiti- koju vrstu dozvole sebi treba da date u svom životu da bi se bolje osećali i da bi mirno spavali. Ja sam definitivno sigurna da nesanica kao i bilo koja druga reakcija našeg tela u smislu bolova, bolesti, je samo znak koji nam naše biće šalje. Znak koji nas navodi na to čime treba da se pozabavimo, to jest koje naše negativno verovanje treba da oslobodimo, da promenimo, kako bi sebi olakšali i poboljšali život.

Metarfizičari navode sledeće afirmacije, to jest pozitivne tvrdnje koje mogu pomoći da se oslobodite nesanice i povratite normalan san:

Ja se ljubavlju oslobađam ovaj dan i tonem u spokojan san znajući da će se sutrasnjice srediti sama od sebe.

Ili

Ja se ljubavlju oslobođam moj dan i spokojno tonem u san, jer znam da će se sutrasnjice pobrinuti sama za sebe.

Drugim rečima dozvolite svom višim ja, svojoj duši i životu da vas vodi i nećete pogrešiti.

Cmok i sijajte kao zvezda jer vi i jeste zvezda svog zivota!

Kraj teksta
Share

You may also like...

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kategorije

Najnoviji clanci

Teme

Podeli

free web stats