Sv. Marija Magdalena

Mironosica ravnoapostolna. Rodom iz mesta Magdale, ukraj jezera Genisaretskog, iz plemena Isaharova. Bila je mučena od sedam zlih duhova, od kojih ju oslobodi Gospod Isus i učini zdravom. Verna sledbenica i služiteljica Gospoda za vreme NJegovog zemnog života.

Pod krstom na Golgoti stajala je i Magdalina, i gorko tugovala zajedno sa Presvetom Bogorodicom. Po smrti Gospoda ona je tri put posetila grob NJegov. A kada Gospod vaskrse, ona Ga je dva puta videla: jednom sama ona, a drugi put sa ostalim ženama Mironosicama.

Putovala u Rim, izašla pred ćesara Tiberija, i predajući mu jajce crveno obojeno, pozdravila ga rečima: Hristos voskrese! U isto vreme optužila ćesaru Pilata za njegovu nepravednu osudu Gospoda Isusa. NJenu tužbu ćesar je primio, i Pilata premestio iz Jerusalima u Galiju, gde je ovaj nepravedni sudija u nemilosti carskoj i u teškoj bolesti skončao. Po tom vratila se iz Rima u Efes ka svetom Jovanu Bogoslovu, kome je pomagala u delu propovedanja Jevanđelja. Sa velikom ljubavlju prema vaskrslome Gospodu i sa velikom revnošću javljala je ona Jevanđelje svetu kao pravi Hristov apostol.

Skončala mirno u Efesu, i sahranjena, po predanju, u onoj istoj pećini, u kojoj i sedam mladića, čudotvorno uspavanih na stotine godina, po tom oživelih, pa onda umrlih (v. 4 avgust). Mošti sv. Magdaline prenete su docnije u Carigrad. Blizu Getsimanskog vrta nalazi se divan ruski hram posvećen sv. Mariji Magdalini.

Molitva Sv. Mariji Magdaleni

  • by Scott P. Richert

Istorijska figura Marija Magdalena (što znači “Marija, iz Magnale – grada na zapadnoj obali Galilejskog mora) bila je član unutrašnjeg kruga Isusa i često je putovala s njim tokom godina svog služenja. često se pominje u evangelijama iz Novog zaveta i obično se razlikuju od drugih žena po imenu Marija tako što se pominju punim imenom “Marija Magdalena”. S vremenom je došla da zastupa odnos svih hrišćanki Isusu Hristu – kompozitni arhetip koji je verovatno sasvim drugačiji od originalne istorijske osobe.

Dugo je Marija Magdalena bila dio hrišćanske tradicije da nema zapisa o tome kada je Mary Magdalene zvanično proglašena svetom. Ona je jedna od najvažnijih i najvažnijih od svih hrišćanskih svetaca, koje slave i zapadne i istočne katolike, kao i mnoga protestantska vera.

Ono što znamo istorijski o Mariji Magdaleni potiče od četiri službena evanđelja Novog zaveta, kao i česte reference u različitim gnostičkim jevanđeljima i drugim istorijskim izvorima. Znamo da je Mara Magdalena bila prisutna tokom velikog dela Isusove službe i bila je vjerovatno prisutna tokom njegovog raspleta i sahrane. Prema hrišćanskoj tradiciji zasnovana na evanđeljima, Meri je bila i prva osoba koja je svjedočila o Hristovom vaskrsenju iz groba.

U zapadnoj hrišćanskoj tradiciji, kaže se da je Mary Magdalena bivša prostitutka ili pala žena koju je Isusova ljubav iskoristila.

Međutim, nijedan od zapisa četiri evanđelja ne podržava taj stav. Umjesto toga, verovatno je u srednjem vijeku Maja Magdalena postala složeni lik koji je pretpostavio grešnu reputaciju kako bi predstavio nepošteno zlo muškaraca i žena uopšte – grešnost koja je otkupila ljubav Isusa Hrista.

Pisma Papa Gregory I u 591. godini je prvi primer u kome se Marija Magdalena naziva ženom bespomoćne grešne istorije. Do danas postoji dosta argumenata o istinskoj prirodi i identitetu Marije Magdalene.

Ipak, ekstremno poštovanje Marije Magdalene je bilo prisutno u hrišćanskoj crkvi gotovo od samog početka. Legenda govori da je Marija Magdalena otputovala na jugu Francuske nakon Isusove smrti, a po svojoj smrti, počeo je lokalni kult poštovanja koji nikad nije nestao i sada je prisutan širom svijeta. U savremenoj katoličkoj crkvi, Marija Magdalena predstavlja lako pristupačnog svetitelja sa kojim mnogi vernici održavaju stalan odnos, vjerovatno zbog njenog ugleda kao dubokog grešnika koji je našao iskupljenje.

Sveti Marija Magdalena je 22. jula. Ona je zaštitnik verskih ljudi, pokajnički grešnici, ljudi koji se suočavaju sa seksualnim iskušenjem, farmaceuta, kožarica i žena i zaštitnika mnogih drugih mesta i uzroka.

U ovoj molitvi sveti Mariji Magdaleni, vernici traže ovaj sjajni model pokajanja i poniznosti koji će nas moliti za Hristom, čija je vaskrsenje prva Marija Magdalena.

Sveti Marija Magdalena, žena mnogih grehova, koja je po konverziji postala ljubavnica Isusa, hvala vam za svedoka da Isus oprašta kroz čudo ljubavi.

Vi, koji već posedujete večnu sreću u Njegovom slavnom prisustvu, molimo me za molbu, tako da jednog dana mogu podeliti istu večnu radost.

Amen.

Izvor: https://bs.eferrit.com/molitva-sv-mariji-magdaleni/

10 stvari koje možemo naučiti od Marije Magdalene

Hodajmo stopama velike svetice…

Sveta Marija Magdalena bila je za umjetnike, propovjednike, duhovne pisce uvijek veliko i trajno nadahnuće. Ona je i u puku veoma popularna svetica. U našim krajevima posvećene su joj brojne crkve i podignuti oltari. I pravo je da je štujemo te od nje naučimo onu čuvstvenu i djelotvornu ljubav prema Isusu. Ona je bila uz Gospodina pod križem, kad su ga gotovo svi ostavili, zato je postala tip vjernoga Isusova učenika, kakav bi trebao zapravo biti svaki Kristov sljedbenik.

1. Svaka osoba ima svoju budućnost, to je pogled kojim Bog vidi tu osobu.

2. Ne sudi i ne cijeni čovjeka samo po njegovoj prošlosti.

3. Opraštaj drugome jer je i tebi mnogo više oprošteno.

4. Kada si prvi svjedok uskrsnuća, onda uskrsnu radost lako prenosiš drugima.

5. Nikada ne znaš što Bog može napraviti od tebe ako mu se potpuno ne predaš.

6. Kada slijediš stope drugih svetaca, sve ti je lakše.

7. Budućnost i prošlost su dva različita svijeta koji igraju važnu ulogu u našoj sadašnjosti.

8. Čak i kad bježiš od Boga, On se opet približava tebi.

9. Ljubav briše sve pogreške.

10. Kada pokažeš da ti je do nekoga stalo, tada ne mijenjaš samo svoju već i zajedničku budućnost.

Mario Živela

MOLITVA

Bože, sveta Marija Magdalena vidjela je uskrsloga Spasitelja i prva javila učenicima radost uskrsnuća. Daj i nama, po njezinu primjeru i zagovoru, svjedočiti da je Krist živ te ga jednom ugledati kao Kralja vječne slave. Po Gospodinu našem Isusu Kristu, Sinu tvome, koji s tobom živi i kraljuje u jedinstvu Duha Svetoga, Bog, po sve vijeke vjekova.

VEČERNJA MOLITVA

Molitva Marije Magdalene

Učitelju čudesni, dođi u moj život i oslobodi me od svih okova koji stežu moju dušu. Pa neka me i potpuno nastoje obuzeti i zarobiti, ti si jači!

Tebi ću pokloniti sve što jesam. Želim te pratiti, Gospodine, na tvojemu putu pa neka onda govore o meni što hoće i neka gledaju u meni koga žele – samo da ti budeš svjetlo mojega svijeta!

Kada dođu mračni dani, kad koplje probada srce i znoj od tjeskobe poput krvi kaplje na zemlju, samo tvojom snagom i tvojom milošću ostat ću pred strašnim prizorom i neću pobjeći. Kad te svijet želi ukloniti, daj da ti budem blizu!

O kako žudim za tim da moju dušu ispuniš svojom vjernošću. Tada ću ostati uz tebe i u smrti. Potražit ću te jer si sveti mučenik koji je život dao za mene.

Gospodine, u radosti svojega uskrsnoga jutra dođi i pogledaj što nosim u duši! Rastrgni opnu koja priječi moj pogled, reci moje ime, pokaži da me poznaješ i znat ću da si tu, Učitelju moj!

АКАТИСТ светој равноапостолној МАРИЈИ МАГДАЛEНИ
празнује се 22. јула (04. августа)
Кондак 1.
О, света Маријо Магдалино, упућена си била од Господа на равноапостолно служење, и следовала си возљубљеном ти Христу. Због тога те са љубављу у песмама прослављамо. А ти, пошто имаш велику слободу пред Господом, од свих нас невоља, молитвама твојим избави, да ти са радошћу непрестано кличемо:
Радуј се света равноапостолна Маријо Магдалино, која си Преслатког Исуса, више од свих блага заволела!

Икос 1.
Творац анђела и Господ сила, света мироносице, провидевши добру вољу твоју, изабрао је тебе из града Магдале, и ослободио од опседнутости демонима. Ти си се показала да си од свих вернија служитељка Господња, ревнујући животом и служењем у Његовом прослављању. А ми, дивећи се таквом о теби Божијем провиђењу, у умиљењу срца ти кличемо:
Радуј се, јер си од Божијег Сина из демонске таме у Његов чудесан свет призвана!
Радуј се, јер си Његовом благодаћу, и телом и духом до краја чиста остала!
Радуј се, јер си чистоту срца и нишчету духовну до краја сачувала!
Радуј се, јер си се прва од свих удостојила видети васкрслог Христа!
Радуј се, јер си вражју силу потпуно победила!
Радуј се, јер си крепком вером и топлом љубављу према Христу Богу просијала!
Радуј се, јер си свим срцем Спаса Христа заволела!
Радуј се, јер си Му верно, до саме смрти своје служила!
Радуј се, јер си душу твоју благодатно обновила!
Радуј се, јер си проповед Еванђеља у скровиште срца свога сместила!
Радуј се, јер си проповед о Васкрсењу апостолима објавила!
Радуј се, јер си, разговора са анђелима почаствована!
Радуј се, света равноапостолна Маријо Магдалино, која си Преслатког Исуса, више од свих блага заволела!

Кондак 2.
Видевши себе, света Марија, избављену од љутих бесова, свим срцем си се прилепила победитељу Ада, Христу Богу, учећи све људе, да Богу служе, не толико речима, но и животом својим, вапијући Му: Алилуја!

Икос 2.
Разум људски у недоумици размишља, о достохвална Маријо Магдалино, из какве си невоље на висину анђелима подобног живљења, благодаћу Христовом, узишла. Због тога, тебе имамо као добру посредницу, и топло ти се молимо: избави и нас од греховне бездне да ти са љубављу кличемо овако:
Радуј се, јер си се, из љутог демонског ропства ослободила!
Радуј се, јер си, превару лукавих демона јавно изобличила!
Радуј се, јер си све научила да у напастима притичу Христу Богу!
Радуј се, јер све побуђујеш да у великој греховној скорби не очајавају!
Радуј се, јер пут ка светлости свима грешницима показујеш!
Радуј се, јер си упознала свемогућу силу благодати Божије!
Радуј се, добра наставнице достојног благодарења Богу!
Радуј се, верна учитељице истинског богохваљенија!
Радуј се, јер си нам животом твојим показала, какво треба да нам је земно битисање!
Радуј се, добра заступнице свих грешника пред Богом!
Радуј се, заштитнице од преваре сатанске, душа наших!
Радуј се, јер си у свакој скорби наша топла, код Христа посредница!
Радуј се, света равноапостолна Маријо Магдалино, која си Преслатког Исуса, више од свих блага заволела!

Кондак 3.
Силом Божанствене благодати си желела, да радосно следујеш Христу Богу, и не жалећи оставила си дом оца твога као у давнини Аврам. Због тога те молимо, о славна Маријо, ученице Христова, да и наша срца, молитвама твојим, просветиш љубављу према Богу, да сада и увек Њему кличемо: Алилуја!

Икос 3.
Имајући силу премудрости, даровану ти од Бога, Маријо Магдалино, мушки си се отргла од свих красота света и као добра ученица си осиромашила ради премногог милосрђа и за нас си се Логосу усрдно молила. Тога ради и ми са умиљењем ти вапијемо:
Радуј се, добра ученице Христова!
Радуј се, истинска, у љубави према Богу, наставнице!
Радуј се, јер си добро упознала сујету целог света!
Радуј се, јер си његове радости мушки одбацила!
Радуј се, јер дубоки мир ниси ни са чим хтела мењати!
Радуј се, јер си иночком реду добар животни пут показала!
Радуј се, путеводитељко свих ка Христу Богу!
Радуј се, јер си, ради Христовског милосрђа, из земног дома изишла!
Радуј се, јер си се ради Христовског милосрђа и на небесима обрела!
Радуј се, јер си помоћу милосрђа, вечно блаженство достигла!
Радуј се, јер си мудро јагњешце које је од злих вукова прибегло ка мудром пастиру Христу!
Радуј се, јер си ушла у двор Њ егових словесних оваца!
Радуј се, света равноапостолна Маријо Магдалино, која си Преслатког Исуса, више од свих блага заволела!

Кондак 4.
Јаросна бесовска бура, света Маријо, са превеликом силом се устремила на храм душе твоје, но она те до краја није могла поколебати. Имала си тврду камену веру у Христа, у којој си ти, мудра жено, нетремице стајала, учећи све, да Свеблагом Богу певају песму: Алилуја!

Икос 4.
Слушали смо, да си, богомудра Маријо, ради следовања Христу обрела истинску радост срца, правду, мир и радост у Духу Светом, зажелесмо и ми да се јавимо као причасници тога Божијег Ц арства. Теби као истинској причасницу Божијег Ц арства која нам је пут ка Богу показала, завапимо сви овако:
Радуј се, јер си Исусову небесну сладост заволела !
Радуј се, јер си истински живот у Христу обрела !
Радуј се, јер си нам узор пута ка Њ ему показала !
Радуј се, јер сада и увек, у небеској радости пребиваш !
Радуј се, јер од рајског јела непрестано узимаш !
Радуј се, јер си у срцу свом зажегла огањ љубави према Богу !
Радуј се, јер си верна и возљубљена слушкиња Христа Бога !
Радуј се, јер си приљежна за нас молитвеница пред Богом !
Радуј се, помоћнице у невољама нашим !
Радуј се, наша добра и кротка учитељице !
Радуј се, пречасно жилишче Духа Светог !
Радуј се, света равноапостолна Маријо Магдалино, која си Преслатког Исуса, више од свих блага заволела!

Кондак 5.
Као од Бога вођена звезда, славна Маријо, међу мироносицама си се јавила, следујући Христу. И сада са њима непрестано предстојиш Светој Тројици. И нас сакупи, молитвама твојим, око твог свештеног лика, озарујући светлошћу твојом, пут тамног живота нашег, да радосно завапим Богу: Алилуја !

Икос 5.
Дивну храброст си показала, света Маријо, видећи Христа Бога прикованог на Крсту. Многи ученици су оставили свог учитеља, а ти си, са Његовим Божанским учењем и душу и мисли загрејала, немоћ женске природе превазишла, и тако саучествовала у страдањима Спаситеља. Тога ради и ми, гледајући такво смело и мужествено твоје држање вапијемо ти:
Радуј се, мудрих жена красото и украсе !
Радуј се, свих хришћана истинско радовање !
Радуј се, јер си састрадална прикованом на Крсту Христу Богу !
Радуј се, јер нам показујеш пут ка Господу Христу, имајући непоколебиву љубав према Њему !
Радуј се, јер имајући велику љубав, имала си, у посредовању за нас, и велику слободу пред Богом !
Радуј се, доброто и похвало жена !
Радуј се, крепко прибежишче хришћана !
Радуј се, јер си се и од мушкараца, који су по природи јачи, показала крепкија !
Радуј се, јер си од мудраца овога света била мудрија !
Радуј се, јер ти је Бог објавио тајне премудрости Своје !
Радуј се, јер те је сам Бог Логос, истинском богословљу научио !
Радуј се, јер си Христа Бога више од свог живота заволела !
Радуј се , света равноапостолна Маријо Магдалино, која си Преслатког Исуса, више од свих блага заволела!

Кондак 6.
Благодаћу Твојом, Христе Цару, немоћне исцељујеш, и слабе сасуде чврстим чиниш. Јер су жене мироносице, код Крста Твога мушки стајале, и Крсну благодат свима објављивале. Мудре жене су се трудиле да се уподобе ликовима анђела, непрестано кличући Тројици Светој: Алилуја !

Икос 6.
Желећи да будеш озарена светлошћу истинског богоразумија, када си видела Бога како на Крсту пребива, дивна Маријо, говорила си плачући, како живот сада, добровољну смрт подноси. А ми, благодаћу Светога Духа, Кога си примила, славимо просвећење твоје, и вапијемо ти овако:
Радуј се, јер си Христа распетог из дубине душе оплакала !
Радуј се, јер си, у насељима небеским, вечну радост обрела !
Радуј се, јер си ти непрестано радовање наше !
Радуј се, јер си свих жалосних неодложна утеха !
Радуј се, јер си Христа ради пострадала на земљи !
Радуј се, јер си се Њиме и Њега ради на небесима прославила !
Радуј се, јер си свих непријатеља наших крепка победница !
Радуј се, јер је свим хришћанима преслатка успомена на тебе !
Радуј се, јер се у целој Цркви Христовој поштује пречесно име твоје !
Радуј се, истинита лозо винограда Христовог !
Радуј се, света равноапостолна Маријо Магдалино, која си Преслатког Исуса, више од свих блага заволела!

Кондак 7.
Желећи да разумеш свепобедну силу Крста, преславна Маријо, пребивала си, са другим женама, близу Крста, до краја Христовог страдања, болећиво састрадајући Матери Господњој. Тако да си у недоумици вапијала: какво је ово страшно чудо, Онај Који држи сву творевину, изволео је пострадати. Ми пак Ономе Који се на Животворни Крст добровољно распео са љубављу вапијемо: Алилуја !

Икос 7.
Јавила си се, блажена Маријо, као дивна жена, из љубави према Христу Богу горко си ридала, и када су Га скинули са Крста припала си му, и пречистим сузама си омила Његове ране. Следовала си благобразном Јосифу и праведном Никодиму. Ка гробу Спасовом са другим светим женама си притекла плачући. Плачући сте тешиле Његову неутешну Пренепорочну Матер, којој је љути мач прошао кроз душу. Ми пак видећи такву твоју срчаност, смирено те призивамо:
Радуј се, која си пречисте ране Христове сузама омила !
Радуј се, јер си се јавила као састрадална Пренепорочној Његовој Матери !
Радуј се, јер Христа ниси оставила све до гроба !
Радуј се, јер си у недоумици гледала када се Живот полаже у гроб !
Радуј се, јер си са покајним сузама наша добра учитељица !
Радуј се, јер нас тим сузама припремаш, да се омијемо од греховне скверне !
Радуј се, јер ти нам окамењено срце побуђујеш да се омекша !
Радуј се, јер си нам показала пример истинске мудрости !
Радуј се, јер си нас поучавала да увек празнујемо Христова страдања !
Радуј се, славна Маријо, заједно са Пренепорочном Дјевом Маријом, наша верна посреднице !
Радуј се, добра слушкињо Христова !
Радуј се, јер си Господу, а не људима угађала !
Радуј се, света равноапостолна Маријо Магдалино, која си Преслатког Исуса, више од свих блага заволела!

Кондак 8.
Несхватљиво се, богомудра Маријо, јавио пред тобом погреб Животодавца, Онога Који је свима даровао живот. Његовом љубављу рањена, иако си још била у правој тами, ка Његовом гробу си принела миро, и плачући си излила аромате. Због тога сада, са анђелским ликовима, пребиваш у мирисним насељима раја, непрестано вапијући Богу: Алилуја !

Икос 8.
Потпуна сладост, потпуна радост, потпун живот је за тебе, света Маријо, био Исус. Тога ради, видевши камен подигнут од гроба, и Њега не нашавши, ридајући си отишла ка живом камену вере Симону и другоме ученику кога је Исус волео и са болом у души им говорила: узеше Господа из гроба и не знам где га положише. Сада се ти, пошто си се ослободила од жалости твоје, на Н ебесима са Христом вечно радујеш. И ми пак на земљи, молитвама твојим, очекујемо да би такву радост примили и са умиљењем ти овако вапијемо:
Радуј се, јер си, сијањем љубави твоје према Христу, ноћну таму победила !
Радуј се, јер си нас, ноћном бдењу на молитви научила !
Радуј се, јер си, вечном светлошћу на небесима осијана !
Радуј се, јер си нишчетом духовном купила Н ебеско Ц арство !
Радуј се, јер си после туге ради страдања Христових обрела обилну утеху !
Радуј се, кротка жено, наследнице земље небеског раја !
Радуј се, јер си била гладна и жедна правде Христове !
Р адуј се, јер се сада насићујеш са небеске трпезе !
Радуј се, милостива, јер си милост Владике обрела, да и нас помилује, Њега си усрдно молила !
Радуј се, ти сада, јер си чистим срцем Бога лицем к лицу гледала !
Радуј се, јер си се прва од свих удостојила да видиш васкрслог Христа из вечног света !
Радуј се, јер си ради Христове правде изгнана, јер је твоје Божије Ц арство !
Радуј се, јер си, вечну радост и велику награду на Н ебесима задобила !
Радуј се, света равноапостолна Маријо Магдалино, која си Преслатког Исуса, више од свих блага заволела!

Кондак 9.
Сви анђелски чинови се задивише Христе Цару, великој тајни Твога славног Васкрсења. Ад би устрашен, Христе, видевши Те када си сишао у преисподњу земљу, и уништио мандале вечне, које су држале оне који си били свезани. А ми радосни, са женама мироносицама се заједно радујемо, и обрадовани вапијемо: Алилуја !

Икос 9.
Ни многоречити језици мудраца, славна Маријо, не могу истински достојно исказати велику жалост твоју, када си стајала код гроба плачући. Ко може описати боли душе твоје, када возљубљеног ти Господа, Који је живот твој, ниси нашла да пребива у гробу. Жалосно срце твоје не може схватити утеху светих анђела. Са умиљењем се потсећамо на овакву жалост твоју, кличући ти овако:
Радуј се, јер си у гробницу улазила да би видела Исуса Христа !
Радуј се, јер Њега на престолу славе сада гледаш !
Радуј се, јер си светлост небожитеља још и на земљи истински видела !
Радуј се, јер си од њих глас радости ради Васкрсења Христовог примила !
Радуј се, јер се ти с њима увек радујеш !
Радуј се, јер си из љубави миро Христу принела !
Радуј се, јер си слатком мирису пришла и ушла у у благоуханије Христовог света !
Радуј се, јер си одбацила греховну горчину светске радости !
Радуј се, јер си заволела небеску Исусову сладост !
Радуј се, добри леторасте сада Исусова !
Радуј се, веома родна лозо из врта Божијег !
Радуј се, јер си се јавила као преукрашени храм Духа Светога !
Радуј се, света равноапостолна Маријо Магдалино, која си Преслатког Исуса, више од свих блага заволела!

Кондак 10.
Желећи спасти свет, у гроб си сишао Бесмртни, и адову си разрушио силу, и васкрсао си као Победитељ, Христе Боже, женама мироносицама си истински објавио да се радују. Са њима ти и ми сада приносимо песму радости: Алилуја !

Икос 10.
Као стена од најтврђег камена, Магдалина Маријо, славна мироносице, била је љубав твоја према возљубљеном ти Христу. Због тога си ти пре других видела Живот наш који је устао из гроба. Ниси препознала вртлара и рекла си Му: Ако си ти узео Њега, кажи ми где си Г а положио и ја ћу Г а узети. Но тада ти сладосни глас показа Учитеља, а нас научи да ти овако кличемо:
Радуј се, јер си прва од свих видела Истинског Вртлара, Који је васкрсао !
Радуј се, јер си се у небеском врту настанила !
Радуј се, јер се сада непрестано храниш грожђем Божије благодати !
Радуј се, јер се веселиш вином рајских радости !
Радуј се, јер је твоја љубав према Богу победила природу !
Радуј се, јер си тој ревности и нас научила !
Радуј се, јер си из уста Христових прва примила вест о васкрсењу !
Радуј се, јер си прва јавила апостолима речи радости !
Радуј се, јер си вечну радост на Н ебесима обрела !
Радуј се, јер и нас ка тој радости зовеш !
Радуј се, јер за све нас непрестано посредујеш пред Богом !
Радуј се, јер као Тома молитве топле приносиш !
Радуј се , света равноапостолна Маријо Магдалино, која си Преслатког Исуса, више од свих блага заволела!

Кондак 11.
Ниједна реч не може да достојно опева Божанствену радост ради васкрсења Христовог, које је, славна Марија, са другим женама, објавила апостолима, у онај наречени и свети дан, празник над празницима и торжества над торжествима. Зог тога, пред величанством неисказане доброте Твоје, Христе Цару, погледај на нас, који Ти се са смирењем и љубављу клањамо, кличући: Алилуја !

Икос 11.
Као светозарна звезда у греховном свету си се јавила, Магдалино Маријо, када си после славног Васкрсења Спаса, ходила и свуда проходила и Евангелске речи објављивала свима и многе приклонила под благи јарам Христов. Стигавши и до древног Рима, и храбро пред ћесара Тиберија предстала и њему кроз преобраз црвеног јајета, мудрим речима живоносну силу Христову појаснила, лукавог Пилата и безбожног архијереја си изобличила да ради безаконих дела својих казну приме. Дивимо се таквом подвигу апостолства твога и радосно ти овако вапијемо:
Радуј се, славна благовеснице Христовог учења !
Радуј се, светозарна прогонитељнице безбожничке таме !
Радуј се, јер си разрешила греховне узе многих људи !
Радуј се, јер си Христовој мудрости све научила !
Радуј се, јер си многе људе из таме неверја у чудесну Христову светлост привела !
Радуј се, јер си нам показала пример чврстог стајања за Христову правду !
Радуј се, јер си спасење душа грешника више од свог живота заволела !
Радуј се, јер си заповести Христове добро разумела !
Радуј се, јер си њима верно следовала !
Радуј се, јер си таму безбоштва храбро изобличила !
Радуј се, јер се кесаревог гнева ниси уплашила !
Радуј се, јер си му злобу и поквареност Христових непријатеља објавила !
Радуј се, света равноапостолна Маријо Магдалино, која си Преслатког Исуса, више од свих блага заволела!

Кондак 12.
Благодаћу Божијом обилно испуњена, мноштво си душа Христу привела, славна Маријо: облагодаћена си у Ефес отишла, где си са апостолом љубави ревновала на спасењу људи. У блаженом успенију ка Господу си се преставила, где сада са многобројним небеским певачима непрестано певаш: Алилуја !

Икос 12.
Опевајући достохвално житије твоје на земљи и славу у којој си се на небесима радосно прославила, опевамо и величамо Дивнога у свима светима Цара Небеснога. Јер не само да ти, света Марија, Његовом благодаћу, сада ликујеш у насељима праведним, но и нас на земљи веселиш, оставивши нам многоцењено миро од моштију твојих, које је мудри цар Лав заповедио да се пренесу из Ефеса у Константинов град. Њима, које точе неоскудну благодат,и ми, са свом љубављу притичемо, са вером и љубављу их мислено целивамо, и са умиљењем ти овако певамо:
Радуј се, јер си на земљи, љубављу према Христу горела !
Радуј се, јер се ради тога на небесима у рајским обитељима веселиш !
Радуј се, јер си верним чврсто заступништво !
Радуј се, јер као добро мирисаво миро омириса цркву !
Радуј се, кадилнице златна са тамјаном, која молитве за нас к Богу непрестано приносиш !
Радуј се, неоскудни источниче исцељења !
Радуј се, сместиште непотрошиве Божије благодати !
Радуј се, анђелских ликова верна саучеснице !
Радуј се, небеских одаја верна житељко !
Радуј се, јер је награда за тебе велика на небесима !
Радуј се, јер се вечно радујеш у обитељима светих !
Радуј се, јер непрестано посредујући за нас, дароваћеш нам радост, благодат и славу !
Радуј се, света равноапостолна Маријо Магдалино, која си Преслатког Исуса, више од свих блага заволела!

Кондак 13 .
О, пречудна и предивна жено, свих украсе, похвало и радовање хришћана, јавила си се апостолима равна, Магдалино Маријо, славна мироносице. Примивши садашње наше молитве избави нас од свих невоља и жалости душевних и телесних, и од непријатеља видљивих и невидљивих, који против нас устају. Ка Небеском Царству, посредништвом твојим упути све, који са умиљењем и љубављу са тобом поје Богу: Алилуја !
(Овај Кондак се чита трипут, а онда Икос 1. и Кондак 1.)

Молитва прва светој равноапостолној МАРИЈИ МАГДАЛИНИ


О , света мироносице и свехвална равноапостолна Христова ученице, Магдалино Маријо, и у скрушењу срца наших ти се молимо, и усрдно ти притичемо ми грешни и недостојни, јер си верна и моћна за нас посредница пред Богом. Ти си у животу своме подносила страшно мучење демона, но благодаћу Христовом, јавно си их се ослободила, и нас, молитвама твојим, од бесовских замки избави, да непрестано за време свог живота нашег, речју, мишљу и тајним помислима срца наших, верно послужимо, као што смо и обећали, Једином Светом Владици Богу. Ти си више од свих земних блага заволела Преслатког Господа Исуса и ради Њега си свим животом својим следовала Божанственом учењу Његовом и благодаћу ниси само своју душу хранила него и мноштво људи си од таме многобожја ка Христовој чудесној светлости приводила. Са вером те молимо, испроси нам од Христа Бога просвећујућу и освећујућу благодат, да њом осењени узрастамо у вери, и благочешћу у подвигу љубави и самоутврђењу, да се нелењосно потрудимо да служимо ближњима у њиховим невољама душевним и телесним, сећајући се примера твог човекољубља. Ти си , света Маријо, бодрена благодаћу Божијом, проживела житије на земљи и мирно си отишла у небеске обитељи. Моли Христа Спаса, да нас молитвама твојим удостоји да не спотичући се свршимо странствовање наше у овој долини плача, и у миру и покајању скончамо живот наш, и у светости поживимо на земљи, и да се удостојимо вечног блаженог живота на небесима и тамо са тобом и свима светима заједно прославимо Нераздељну Тројицу, опевајући Једино Божанство Оца и Сина и Духа светога у векове векова. Амин.

Молитва друга светој равноапостолној МАРИЈИ МАГДАЛИНИ
О, свесвета мироносице, равноапостолна Магдалино Маријо, ти си топлом љубављу својом према Богу сатрла зле вражје замке и обрела си непроцењиви бисер – Христа, и задобила Небеско Царство. Тога ради ка теби припадам и са умиљењем у души и са скрушеним срцем ти вапијем ја недостојни. Погледај са висине небеске на мене , који сам притиснут греховним искушењима. Види колико многих грехова и невоља свакога дана непријатељ поставља испред мене тражећи моју погибао.

Славна и свехвална ученице Христова Маријо, умоли возљубљеног од тебе, и Који је тебе заволео, Христа Бога, да ми дарује опроштај многих мојих сагрешења да ме благодаћу својом укрепи, да трезвен и бодар могу ићи путем Његових заповести, и да од мене сотвори благоухани храм Духа Светога. Да тако у миру, непостидно, скончам житије моје на земљи и да се уселим у светле и блажене обитељи небеског Р аја, да са свима светима непрестано радосно славословим, Тројицу, а једне суштине, Оца, Сина и Светога Духа. Амин.

Cmok i sijajte kao zvezda, jer vi i jeste zvezda svog zivota!

Kraj teksta
Share

You may also like...

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kategorije

Najnoviji clanci

Teme

Podeli

free web stats